Hyppää suoraan sisältöön
Toimituksissa viive viikolla 17. Lue tästä
Toimituksissa viive viikolla 17. Lue tästä

Tietoa meistä

The Story behind Vittujen Kevät

Vittujen Kevät -tarina sai alkunsa keväällä 2020, kun tuulettimet likaantuivat koronapandemian uhkakuvien myötä käynnistettyjen rajoitustoimien johdosta.

Perustimme tuolloin heti maaliskuussa uuden verkkokaupan, koronapaidat.fi, jonka valikoimaan lisäsimme erityisesti t-paitoja, joiden yksinkertaisten sloganien inspiraation lähteenä toimi tuolloin vallinnut hyvin poikkeuksellinen ilmapiiri.

Suosituimpia paitaprinttejä olivat mm. "Jos näet lukea tämän, olet liian lähellä", "Perutaan kaikki", "Home sweet vitun home", "Mökkihöperö", jne.

Suosiossa ylivoimaisesti ylitse muiden nousi kuitenkin paita jonka ideasta kiitos kuuluu lähipiirilleni, kun ystävältäni pandemian alkuajan epäuskoisimmassa vitutustilassa kuultu "Onks tää nyt se vittujen kevät" sai tekemään ensimmäisen Vittujen Kevät 2020 -printin paitaan joka päällä selfien someen postattuani rohkaistuin laittamaan myös verkkokauppaan myyntiin.

Alive and kickin'

Vittujen kevät -paitoja myytiin muutaman viikon aikana täysin yli odotusten, niin runsaasti, että vaikka normaalitoimintamme koulujen ja urheiluseurojen palveluntarjoajana oli täysin pysähdyksissä näiden instanssien sulkemisen vuoksi ja esim. huhtikuun liikevaihto näytti siltä osin pyöreää nollaa (ei, tämä ei ole liioittelua), pystyimme jatkamaan yrityksen toimintaa ja selviytymään tämän ansiosta kurjan kesän yli hengissä. Pystyimme myös tekemään hyvää, auttamaan muita pienyrityksiä ja tekemään mittakaavassamme merkittävän kokoisen lahjoituksen hyväntekeväisyyteen. Täysin uskomaton ja tunteikas ajanjakso siis!

Matkan varrella tapahtui paljon ja nopeasti. 

Huhtikuussa yhteyttä otti Museovirasto, joka halusi arkistoida paitamme kansallisarkistoon osaksi kokoelmaa jonka tuotteet kertovat esimerkiksi koronaan liittyvästä huumorista sekä yritysten luovista ratkaisuista uudessa tilanteessa.

Ja Jethro soitti. Pyysi mukaan tv-ohjelmaansa. Suostuttiin ja oltiin töllöttimessä.

Ellen kävi sivustoamme pieteetillä läpi radio-ohjelmassaan. (kronologia kusee, Ellen oli tosiasiassa ensimmäinen joka noteerasi meidät mediassa)

Some täyttyi tykkäyksistä ja naurunaamoista. Allekirjoittaneen selfieen tuli yli 10.000 positiivista reaktiota (ja 14 surunaamaa), toista tuhatta kommenttia ja melko paljon keskustelua siis.

Ainiin ja Hesari soitti, haastatteli ja teki jutun Vantaan nettilehteen, josta se poimittiin lauantain printtiversioon. Tuli hulinaa.

Vittujen kevät -korut

Samaan aikaan toisaalla: kun meillä välähti paitatekstimme kanssa, Lahdessa kultasepänliikettä pitävällä Anniina Oksasella nousi myös vitutus vallitsevan kevään tilanteeseen varsin korkeisiin sfääreihin ja hän päätti valmistaa tunteitaan ilmaisemaan itselleen ja ystäväpiirilleen korvakorut nimellä "Vittujen Kevät". Anniinan omin sanoin "tuote sai alkunsa koronan aiheuttamasta yrittäjän vitutuksesta, tylsyydestä liikkeen hiljaisuudessa ja nipusta hopealankaa".

Törmäsimme Anniinan luomukseen Facebookissa ja ehdotimmekin heti, että hän valmistaisi tuotteesta kaulakoruversion meille myyntiin. Näin tapahtui, ja pääsimme nopeasti sopimukseen yhteistyöstä. Yhteistyömme jatkuu edelleen ja Anniinan siunauksella ja valvovan silmän alla korut ovatkin edelleen kauttamme myytävänä. Anniina huolehtii edelleen tuotteiden valmistusprosessista ja pakkaamisesta, joten hän on vahvasti mukana prosessissa ja kerää myös tuotteiden myynnistä kertyviä ansaittuja hedelmiä. Nämä upeat, kehutut korut sopivat varsin mallikkaasti yhteen paitojemme kanssa luoden tunnelmaa osuvasti kuvaavan asukokonaisuuden.

Anniina on on kultasepänalan sekä kaiverrusalan artesaani. Tuotteet valmistetaan hopeasta kotimaisena käsityönä.

Tuotesarja laajeni nopeasti. Kun somessa osa porukasta aktivoitui pitäen Vittujen kevät -aihetta huonona ja mauttomana ideana, Anniina vastasi "hiekkapilluille" suunnittelemalla hieman muokatun version samasta tuotteesta, joka nimettiin osuvasti "Hiekkaa pillussa" -koruksi.

Tavaramerkki - mitä ihmettä?

Kun savu hieman hälveni ja aikaa jäi hieman myös omille ajatuksille, halusimme kevään tapahtumista konkreettisen ja pysyvän muiston. 

Pienen harkinnan jälkeen päädyimme, oikeasti, rekisteröimään itsellemme tavaramerkin "Vittujen kevät". Rekisteröintitodistus on nyt kehystettynä työhuoneen seinällä ja toimii kaikessa absurdiuidessaan hyvänä muistuttajana poikkeuksellisen erikoisesta keväästä 2020.

Ja ei, emme kiellä ketään käyttämästä kyseistä ilmaisua, mutta jos aiot ryhtyä myymään esim. Vittujen kevät -printillä varustettuja paitoja netissä, niin ota toki ensin meihin yhteyttä :) 

Vittujen Kevät the Saga Continues... 

Kevät 2021 oli jälleen yksi saatanan vittujen kevät. Kyllä. Tätä varten teimme uuden paidan.

Kevät 2022 sai myös oman disaininsa ja samalla päätimme avata tämän sivuston, jonne pyrimme tematiikkaan sopivalla tavalla tuomaan uusia tuotteita erilaisin vitutusprintein ja pidämme myös nämä "historialliset" Vittujen kevät -printit tätä kautta yleisön saatavilla!

Tuotteiden valmistus

Kaikki tekstiilit painetaan, lippikset brodeerataan ja kahvikupit merkataan Vantaalla. Omin pikku kätösin.

Korut valmistetaan ja rasioidaan kotimaisena käsityönä Lahden suunnalla, kiitos Anniinan ahkeruuden.

Kaikissa uusissa tuotteissa pyritään mahdollisuuksien mukaan mahdollisimman korkeaan kotimaisuusasteeseen ja suositaan valmistaja-/toimittajavalinnoissa kotimaisia pienyrityksiä.

Postskripti

Vittujen kevät on jokaiselle omanlaisensa ja sillä voi olla monenlaista merkitystä. Meille se on ollut vahvimmin koronapandemia ja sen mukanaan tuomat haasteet niin yritystoiminnassa kuin henkisessä hyvinvoinnissakin vittujen keväästä 2020 lähtien. Vitutus rajoitusten ja yleisen ilmapiirin aiheuttamaan kurjuuteen ja näköalattomuuteen. Sinulle Vittujen kevät voi tarkoittaa jotain ihan muuta. Tai samoja asioita.

Tuotteidemme lähtökohta on siis korkeammalla tasolla vitutus ja sen moninainen ilmentyminen erilaisissa ihmisen ja yhteiskunnan olosuhteissa. Mikäli tuotteemme puhuttelevat sinua ja rahkeesi sallivat, osta tuote ja tuet niin tehdessäsi meitä ja sidosryhmiämme. Toivottavasti löydät tuotteistamme piristystä omaan vittujen kevääseesi.

 

- Jonas Takolander, yrittäjä, 31.1.2022